Monday 28 November 2011

Sweet thing take over smile

Salam,

Bersawang dah blog nie, bila tiba minat nak mengupdate, mencurah2 idea datang tapi tak tertuliskan pun. Kalau nak citer pasal diri sendiri rasanya tak de yang menarik, nak citer pasal pemerhatian tak berapa nak perhatilah sekeliling semenjak dua menjak nie.

Mungkin sebab fikiran kusut, rehat tak cukup, makan tak selera kot… hermmm mengalahkan orang tengah bercinta plak kan. Semakin meningkat usia, makin banyak perkara yang difikirkan tanpa sebab.

Sekarang nie kalau tertekan je nak something sweet, tak cukup sweet lagi senyuman manis yang di terima hari2? Bila sebut pasal menda manis nie kan mula la terkenangkan menda2 nih.


Resepi Tart Buah

Bahan-bahan untuk pastri:

240 gm tepung gandum
45 gm tepung jagung
75 gm gula icing
150 gm butter
2 biji kuning telur
sedikit esen vanila dan garam

Cara-caranya:

Ayak bahan-bahan kering,masukkan butter,gaul sampai jadi serbuk roti baru masukkan kuning telur dan esen vanila.Uli hingga jadi doh dan masukkan kedalam acuan tat dan tekan tekan mengikut bentuk acuannya.Potong lebihan doh agar tat tu menjadi lebih kemas.Cucukkan dengan garfu bahagian bawah tat sebelum dibakar.Bakar sehingga masak .

Bahan-bahan untuk kastadnya:

1 tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tabsp gula halus
1 1/2 cawan susu segar
1 tbsp butter

cara-caranya:

Bancuhkan semua bahan-bahan diatas ,masukkan dalam periuk yang tidak melekat dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.Sudukan kedalam tat dan hiaskan dengan hirisan buah-buahan yang anda suka

No comments:

Post a Comment